Inspiratie nodig bij energieneutraal bouwen?
Pixii verruimt je technische bagage en toont je de beste voorbeelden!
De cohousinggroep heeft dit project ontwikkeld vanuit haar visie op duurzaamheid. Het project streeft ernaar klimaatneutraal te zijn.
Deze nieuwbouw passiefwoning werd ontworpen binnen een compact volume, maar met een rijkelijke lichtinval. De zuidzijde bevindt zich aan de straatkant, maar om zonnewarmte en -licht toch diep in de woning te kunnen binnentrekken werd in de voorgevel een groot zonneraam geplaatst dat uitgeeft op een vide boven de keuken.
De woning wordt voorzien van een geothermische warmtepomp met vloerverwarming, PV panelen, zonneboiler en de meest energiezuinige toestellen tot het gebouw als energieneutraal kan worden beschouwd. Fotovoltaïsche panelen worden om esthetische redenen voorzien op het binnendak.
De aanbouw bestaat uit een dwarse nok op de bestaande nok waardoor in de achterbouw een grote hoogte ontstaat om veelvuldig licht binnen te brengen en om het zicht op de bomen te versterken. Er is een voorbouwgevel voorzien voor de vliesgevel als zonnewering en omwille van privacy. In de vide wordt een net gespannen als lig- en “chill” ruimte voor de kinderen.
Deze kwalitatieve, Gentse eengezinswoning in houtskelet vormt met zijn speelse gevelafwerking ook een visuele meerwaarde voor het naastgelegen park.
Na het slopen van een aftandse loods, kon deze eengezinswoning in Gentbrugge opgetrokken worden in de 2de bouwlijn, weg van de drukte, in het groen. Het werd een moderne, strakke en comfortabele woning in crepi waarbij de leefruimtes met veel licht en doorzichten zich rond een windvrij en zonnig terras krullen.
Een compacte en praktische nieuwbouwwoning met veel licht en ruimte: dit hoeven geen tegenstrijdigheden te zijn als onderweg de goede keuzes gemaakt worden.
De inzet van deze moderne en functionele eengezinswoning is de flexibiliteit om mee te groeien met zijn bewoners: er kan enkel op het gelijkvloers gewoond worden, de woning kan vlot een kangoeroewoning of een zorgwoning worden, en kan zelfs indien nodig vlot opgesplitst worden in 2 aparte woningen.
Comfortabel wonen in de stad, in een toekomstbestendige rijwoning met een heel laag energieverbruik? Frederik Fossé, technisch adviseur bij Pixii en zelfstandig architect toont met zijn verbouwing wat de mogelijkheden zijn.
Een van de obstakels voor het hergebruik van bouwmaterialen en bouwelementen ligt in de moeilijkheid om hun technische prestaties te waarborgen.
In een circulaire economie is er geen afval. Madaster beschouwt afval als materiaal zonder identiteit. Want onze aarde is een gesloten systeem en dus zijn alle grondstoffen 'limited editions' die waarde hebben. Dus waarom laten we materialen in onze huidige economie verworden tot afval?
Bij MOSARD kijken ze graag naar morgen, hoe wij met z’n allen ‘anders’ en meer verantwoord moeten gaan bouwen. Maar nu tonen ze graag waar men zich vandaag reeds op kan focussen en wat er nu al concreet kan en gebeurt binnen de circulaire bouw.
Samen met de groeiende aandacht voor circulaire economie is ook de aandacht voor circulair bouwen de voorbije jaren immens toegenomen. In eerste instantie bij producenten van bouwmaterialen en bouwsystemen, maar ook steeds meer bij ontwerpers en bij publieke en professionele bouwheren. Bij particuliere bouwheren blijft de aandacht voor en kennis van circulair bouwen voorlopig nog beperkt.
De transitie naar een circulaire economie biedt niet alleen oplossingen voor de steeds schaarser wordende grondstoffen en voor de onhoudbare druk op onze leefomgeving, ze biedt daarnaast ook unieke ondernemerskansen.
Opleidingen energieneutraal bouwen:nieuwe inzichten, technieken en strategieën.
ontdek het cursusaanbod
Treed toe tot hét referentienetwerk voor energieneutraal bouwen in België en geniet van deze voordelen:
IK WIL LID WORDEN